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Tipo do documento: Dissertação
Título: Resistência de acessos de quiabeiro à murcha-de-fusário
Título(s) alternativo(s): Identification of okra accessions with resistance to Fusarium wilt
Autor: AGUIAR, Frederick Mendes 
Primeiro orientador: REIS, Ailton
Primeiro coorientador: LIMA, Gaus Silvestre de Andrade
Segundo coorientador: MICHEREFF, Sami Jorge
Primeiro membro da banca: CÂMARA, Marcos Paes Saraiva
Segundo membro da banca: LIMA, Gaus Silvestre de Andrade
Terceiro membro da banca: OLIVEIRA, Sônia Maria Alves de
Resumo: O quiabo é uma hortaliça de alto valor alimentício e uma importante fonte de vitaminas e sais minerais. Dentre os problemas fitossanitários que ocorrem no quiabeiro, a murcha-de-fusário, causada pelo fungo Fusarium oxysporum f. sp. vasinfectum (FOV) é uma das mais importantes por proporcionar grandes perdas na produção. Este trabalho objetivou avaliar, em condições de casa de vegetação, a cultivar comercial Santa Cruz 47 e uma coleção de 53 acessos de quiabeiro, visando identificar fontes de resistência a FOV e analisar a estabilidade da resistência de acessos promissores a diferentes isolados do patógeno. Inicialmente foi conduzida uma triagem utilizando um único isolado de FOV (Fus-194). Em uma segunda etapa, trinta e dois acessos obtidos na primeira etapa, foram reavaliados para resistência ao FOV utilizando dois isolados (Fus-194 e Fus-201), em duas épocas do ano. A inoculação foi realizada em mudas com 21 dias após semeadura, pela imersão das raízes em suspensão de conídios (1x106 conídios/mL) do patógeno. A avaliação da severidade da doença foi realizada usando uma escala de notas, variando de 0 a 4. As notas foram transformadas em índice de doença (ID) e agrupadas em classes de acordo com a reação da doença. Na segunda etapa do trabalho realizado no mês de agosto de 2010 (temperatura média de 19,8°C), dos 32 acessos avaliados, 12 (37%) foram considerados altamente resistentes a medianamente resistentes ao Fus-194. Para o isolado Fus-201 apenas 28% foram classificados dentro dessas duas classes. No ensaio realizado no mês de outubro (temperatura média de 25°C) referente à segunda etapa desse trabalho, 72% dos acessos foram considerados medianamente a altamente resistentes ao Fus-194. Neste ensaio, 32% dos acessos foram resistentes ao isolado Fus-201. Os resultados demonstraram uma maior agressividade do isolado Fus-201 em relação ao isolado Fus-194. Os níveis de agressividade dos isolados testados foram maiores no ensaio realizado no mês de agosto do que em outubro. Os acessos BR-2399, BR-1449 e a cultivar Santa Cruz 47 apresentaram resistência estável aos dois isolados do patógeno tanto na etapa preliminar, quanto nas duas épocas de avaliação da segunda etapa do trabalho.
Abstract: Okra is a vegetable crop with high nutritional value, being a rich source of vitamins and mineral salts. Fusarium wilt (caused by Fusarium oxysporum f. sp. vasinfectum – FOV) is one of the major field diseases of okra in tropical areas. In the present work, 53 okra accessions and the commercial cultivar Santa Cruz 47 were evaluated aiming to identify sources of resistance to Brazilian FOV isolates and to study the resistance stability of the selected accessions to different pathogen isolates. An initial screening was carried out with only one FOV isolate (Fus-194). In the second assay, thirty-three accessions identified in the first screening were re-evaluated in two assays (in two different seasons) using two FOV isolates (Fus-194 and Fus-201). The resistance evaluation was carried out with 21 day-old plantlets, using the root-dipping inoculation procedure, utilizing a spore suspension of 1x106 conidia/mL. The evaluation was done using a disease severity grade system with grades ranging from 0 to 4. These grades were used to generate a disease index that was employed for clustering the accessions according to their reaction to FOV. In the evaluation carried out in August (average temperature of 19,8°C) only 12 out the 32 accessions (i.e. 37%) were rated as having high to intermediate resistant response to Fus-194 isolate. Only 28% of the accessions were classified within the high to intermediate resistance cluster when using the Fus-201 isolate. In the assay carried out in October (higher temperatures) 72% of the accessions were classified as resistant and intermediate resistant to Fus-194 isolate, whereas 32% were resistant to isolate Fus-201. Our results indicated that the Fus-201 isolate was more aggressive than Fus-194. Comparative analysis of the assays indicated that the overall aggressiveness of the isolates was higher in August than in October assay. The accessions BR-2399 and BR-1449 as well as the commercial cultivar Santa Cruz 47 were the most promising accessions displaying higher levels of stable resistance against the two Brazilian FOV isolates.Okra is a vegetable crop with high nutritional value, being a rich source of vitamins and mineral salts. Fusarium wilt (caused by Fusarium oxysporum f. sp. vasinfectum – FOV) is one of the major field diseases of okra in tropical areas. In the present work, 53 okra accessions and the commercial cultivar Santa Cruz 47 were evaluated aiming to identify sources of resistance to Brazilian FOV isolates and to study the resistance stability of the selected accessions to different pathogen isolates. An initial screening was carried out with only one FOV isolate (Fus-194). In the second assay, thirty-three accessions identified in the first screening were re-evaluated in two assays (in two different seasons) using two FOV isolates (Fus-194 and Fus-201). The resistance evaluation was carried out with 21 day-old plantlets, using the root-dipping inoculation procedure, utilizing a spore suspension of 1x106 conidia/mL. The evaluation was done using a disease severity grade system with grades ranging from 0 to 4. These grades were used to generate a disease index that was employed for clustering the accessions according to their reaction to FOV. In the evaluation carried out in August (average temperature of 19,8°C) only 12 out the 32 accessions (i.e. 37%) were rated as having high to intermediate resistant response to Fus-194 isolate. Only 28% of the accessions were classified within the high to intermediate resistance cluster when using the Fus-201 isolate. In the assay carried out in October (higher temperatures) 72% of the accessions were classified as resistant and intermediate resistant to Fus-194 isolate, whereas 32% were resistant to isolate Fus-201. Our results indicated that the Fus-201 isolate was more aggressive than Fus-194. Comparative analysis of the assays indicated that the overall aggressiveness of the isolates was higher in August than in October assay. The accessions BR-2399 and BR-1449 as well as the commercial cultivar Santa Cruz 47 were the most promising accessions displaying higher levels of stable resistance against the two Brazilian FOV isolates.
Palavras-chave: Quiabeiro
Abelmoschus esculentus
Murcha-de-fusário
Fusarium oxysporum f. sp. vasinfectum
Resistência genética
Okra
Genetic resistance
Breeding
Melhoramento genético
Área(s) do CNPq: FITOSSANIDADE::FITOPATOLOGIA
Idioma: por
País: Brasil
Instituição: Universidade Federal Rural de Pernambuco
Sigla da instituição: UFRPE
Departamento: Departamento de Agronomia
Programa: Programa de Pós-Graduação em Fitopatologia
Citação: AGUIAR, Frederick Mendes. Resistência de acessos de quiabeiro à murcha-de-fusário. 2011. 53 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Fitopatologia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife.
Tipo de acesso: Acesso Aberto
URI: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6562
Data de defesa: 24-Fev-2011
Aparece nas coleções:Mestrado em Fitopatologia

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